Knopen doorhakken

Ik heb hier al eens eerder een artikel over geschreven, maar niet gepubliceerd. Te bang voor de reacties. Vandaag ga ik dit herschrijven en alsnog met jullie delen. 

Keuzes. Je maakt ze dagelijks mee. Soms simpel, moeilijk, van lange duur of korte duur. Ze zijn er regelmatig. Soms maak je keuzes voor jezelf, soms in combinatie met andere mensen. Dat laatste vind ik het lastigste wat er is: anderen teleur stellen. Het liefst wil je dat iedereen tevreden naar je kijkt ‘wat doet ze het toch goed’. Het feit is; ik doe het eigenlijk helemaal niet zo goed. Ik doe veel te veel. Veel te veel wat mijn hersenen moeten verwerken. Veel te veel wat mijn schouders moeten dragen. Iets waar je niet beter van wordt. Jij zelf niet, maar je werk ook niet. Hoe meer je op je schouders neemt, hoe meer fouten je maakt. Hoe meer kritiek je zult krijgen. Tijd om gas terug te nemen. Momenteel ben ik hard bezig om bepaalde knopen door te hakken. Ik vertel jullie mijn tips & tricks over hoe je knopen kunt doorhakken.
De 2 keuzes die je hebt bij het doorhakken van knopen zijn:

  1. Weg ermee
  2. Er moet iets veranderen

de-knoop-doorhakken-2418

Wanneer je een knoop moet doorhakken en er dus over na denkt of je ergens mee wilt stoppen of doorgaan, ben je duidelijk niet tevreden met hoe de situatie nu is. Er moet dus sowieso iets veranderen. Of je kiest ervoor om ergens mee te stoppen, of je probeert de situatie te verbeteren en neemt genoegen met de minpunten. Er zijn een aantal simpele vragen die ik mezelf in zo’n situatie stel.

  • Maakt dit mij echt gelukkig?
  • Zou ik dit ook doen als ik de enige op de wereld was? Oftewel; doe ik dit voor mezelf of voor een ander?
  • Is dit voor mij een prioriteit?
  • Wat gebeurd er als ik ermee stop?

Deze vragen kun je makkelijk in je hoofd beantwoorden, maar je kunt ze ook opschrijven. Graaf diep. Wees eerlijk tegen jezelf. Maakt het je echt gelukkig? Of maken de goeie reacties je gelukkig?

Wat gebeurd er als je er mee stopt? Zal de wereld vergaan? Zal je omkomen in de negativiteit..?

Indien je deze vragen eerlijk hebt beantwoord kun je goed beslissen wat je vervolgstap is. Stoppen of doorgaan. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s